Consultatii de specialitate: 0264-4465660723-270676 Cardiologie Interventionala: 0371-350.647

Afectiuni tratate

Cardiopatia ischemica (CI)

Cardiopatia ischemica este ingustarea arterelor coronare, responsabile de asigurarea fluxului de sange la nivelul inimii. Aceasta ingustare determina o suferinta a miocardului (muschiul cardiac) ce se manifesta prin durere toracica, dificultati de respiratie, aritmii etc.

Confirmarea naturii ischemice a acuzelor pacientului este urmata, in anumite situatii, de efectuarea coronarografiei care identifica artera/ arterele coronare ingustate. In urma coronarografiei se decide terapia optima pentru pacient: implantarea de stent (angioplastie coronariana cu implantare de stent)/ interventia chirurgicala/ tratamentul medicamentos.

Arteriopatia membrelor inferioare/ superioare

Arteriopatia este ingustarea arterelor care asigura fluxul sanguin la nivelul membrelor inferioare sau superioare, cel mai frecvent fiind afectata circulatia membrelor inferioare. In acest caz, arteriopatia se manifesta prin dureri declansate de mers la nivelul gambei/ coapsei/ fesei sau la nivel plantar, in cazurile avansate durerea fiind permanenta si aparand si leziuni la nivelul pielii (ulcere arteriale).

Pentru pacientii cu arteriopatie se efectueaza arteriografia membrelor inferioare, urmata sau nu de revascularizarea vasului implicat (angioplastie periferica cu/ fara implantare de stent).

Stenozele carotidiene

Arterele carotide sunt vase ce asigura vascularizatia cerebrala, ingustarea lor (stenoza) sau obstructia lor completa (ocluzia) putand determina accidente vasculare cerebrale tranzitorii sau constituite.

In aceasta situatie se efectueaza arteriografie carotidiana, urmata de revascularizarea arterei carotide ingustate prin implantare de stent (angioplastie carotidiana).

Stenozele de artere renale

Sunt ingustari semnificative ale vaselor care iriga rinichii, afectiune responsabila de hipertensiune arteriala rezistenta la tratament sau de aparitia insuficientei renale.

Pentru diagnosticarea stenozei de artera renala se efectueaza arteriografie renala si, in anumite cazuri, se poate practica dezobstructia vasului cu sau fara implantare de stent (angioplastie artere renale).

Cardiopatii congenitale

O parte din bolile cardiace congenitale beneficiaza de tratament minim invaziv.

Astfel, anumite forme de defect de sept atrial (comunicare anormala la nivelul a doua camere cardiace – atriul drept si atriul stang) se pot inchide cu ajutorul unui dispozitiv special, asemanator cu o umbrela plasata la nivelul comunicarii interatriale (dispozitiv Amplatzer).

De asemenea, persistenta de canal arterial (comunicare anormala intre trunchiul arterei pulmonare si aorta) beneficiaza de tratament minim invaziv prin intermediul aceluiasi dispozitiv Amplatzer.

Stenozele valvulare

Stenoza valvelor mitrala, pulmonara si aortica beneficiaza de valvuloplastie – terapie nechirurgicala, minim invaziva, ce “desface” valva care nu se mai deschide suficient.

Alte afectiuni cardiovasculare ce pot fi tratate prin tehnici interventionale:

Cardiomiopatia hipertrofica obstructiva – se practica embolizarea arterei septale.

Malformatii arteriovenoase, anumite tumori, anevrisme cerebrale – pot fi tratate prin embolizari arteriale (obstruarea terapeutica a unui vas de sange).

#

Programari

Cardiologie si alte specialitati medicale:

0264 446 566 / 0723 270 676

Cardiologie interventionala:

0371 350 647