Coronarografia

Ce este coronarografia?

Coronarografia este procedura de vizualizare sub control radiologic a circulatiei in vasele de sange ale inimii (artere coronare), cu scopul de a decela eventuale anomalii (ingustari ) si de a interveni prin dilatarea/desfundarea vasului ingustat.

Investigatia foloseste razele X si o substanta de contrast (cel mai frecvent pe baza de iod) pentru a vizualiza arterele coronare.

Cand este necesara coronarografia?

 • Durere toracica prelungita de cauza cardiaca – angina pectorala/ infarct miocardic
 • Sincopa (pierderea cunostintei) la un pacient cu factori de risc cardiovascular
 • Electrocardiograma de repaus sau de efort anormala (modificari cu semnificatie de cardiopatie ischemica)
 • Inaintea unei operatii de inlocuire a unei valve cardiace la pacientii cu factori de risc cardiovascular sau cu dureri cu caracter de angina pectorala

Cum se desfasoara coronarografia?

            Investigatia este efectuata de un medic cardiolog specializat in cardiologie interventionala, intr-o sala speciala, in conditii sterile si sub anestezie locala.Pacientul este monitorizat permanent din punct de vedere al ritmului cardiac si a tensiunii arteriale.

Se dezinfecteaza locul de abord (incheietura mainii sau radacina coapsei), se efectueaza anestezie locala si se introduce un cateter in artera radiala sau femurala. Cateterul este ulterior avansat progresiv pana ajunge la radacina arterelor coronare, moment in care se va injecta substanta de contrast si se va vedea circulatia arteriala a inimii.

In cazul in care se constata o ingustare a unuia sau mai multor vase de sange, se efectueaza angioplastia coronariana (dilatarea vasului ingustat) cu balon special  si/sau cu un stent (mica proteza vasculara ce mentine vasul permeabil)

Intreaga interventie dureaza 30 min – 1 ora.

Pregatirea inaintea coronarografiei

 • Analize necesare pentru ziua interventiei: coagulograma (INR, TQ, AP), hemoleucograma, ionograma serica, glicemie a jeun, uree, creatinina serica
 • Nu mancati si nu beti nimic cu 6 ore inaintea investigatiei
 • Intrebati medicul in privinta medicatiei, existand anumite medicamente ce trebuie intrerupte cu cateva zile inainte sau in ziua interventiei
 • Anuntati medicul daca sunteti alergic la iod sau la anumite medicamente
 • Anuntati medicul daca sunteti/ exista posibilitatea sa fiti insarcinata

Dupa coronarografie

            Dupa terminarea investigatiei se scoate cateterul si, la locul de intepatura a arterei radiale sau femurale se comprima vasul si se fixeaza un pansament compresiv ce se pastreaza 24 ore.

Pacientul ramane sub supravegherea asistentei/medicului cateva ore dupa interventie, cu monitorizarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale.

In cazul in care interventia se realizeaza prin abord femural (la radacina coapsei) este necesara imobilizarea la pat pentru cateva ore.  In cazul abordului radial (la incheietura mainii) imobilizarea nu este necesara.

Dupa investigatie este indicat un aport lichidian de 1.5-2 l pentru eliminarea substantei de contrast.

 Medicul sau asistenta trebuie informati imediat daca apar febra sau durerea toracica, durere sau tumefierea zonei inghinale sau a piciorului!

 

6 comentarii la Coronarografia

 1. Diana spune:

  As dori sa știu aproximativ cât ar costa coronarografia? Si dacă casa de asigurări de sănătate deconteaza măcar jumătate din bani. As dori un raspuns urgent. Multumesc!

  1. Cardioteam Cluj spune:

   Costurile coronarografiei si ale altor manopere de cardiologie interventionala le gasiti aici: http://www.cardio-team.ro/specialitati-medicale/cardiologie-interventionala
   In prezent nu avem o colaborare cu Casa de Asigurari de Sanatate, astfel incat aceasta nu deconteaza costurile interventiilor.

 2. Totoescu spune:

  Buna ziua , va rog sa-mi spuneti daca se face inteventia denumita aplatie si daca aceasta este decontata de casa de asigurari . Multumesc

  1. Cardioteam Cluj spune:

   Presupun ca la ablatie va referiti – momentan la Cardioteam nu se efectueaza proceduri interventionale de tratare a aritmiilor, ablatia (de circuit de fibrilatie atriala/ flutter atrial/cale lenta etc) fiind o astfel de interventie. Daca, in viitor, se vor efectua astfel de proceduri, toate informatiile necesare se vor regasi pe site-ul nostru.

 3. coloja cornelia spune:

  Va rog sa imi spuneti daca la coronarografie folositi si substante de contrast care sa nu contina iod.
  Sunt plurialerica si in special la iod.
  Va multumesc.

  1. Iulia Diaconescu spune:

   Buna ziua
   Substantele de contrast folosite la coronarografii contin, invariabil, iod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>