Consultatii de specialitate: 0264-4465660723-270676 Cardiologie Interventionala: 0371-350.647

Acizii grași Omega 3 polinesaturați

Uleiul de peste este unul din cele mai vechi remedii asupra caruia in ultimii ani se fac studii intensive in multe ramuri ale medicinii. De fapt, componentele de baza ale acestuia, responsabile de efectele lui benefice, sunt niste substante (acizi grasi omega3 polinesaturati) pe care organismul este incapabil sa le produca, de aceea aportul lor din exterior este vital.

Acizii grasi omega 3 se gasesc in special in ton, sardine, somon, mackerel, hering si cod, in cantitati mici fiind intalniti si in semintele de in, uleiul de soia, rapita si nuci. Ratia recomandata de medici este de 2 portii de peste pe saptamana, iar pentru cei cu boli cardiovasculare – 1 g pe zi de acizi omega 3, doza care in general nu poate fi acoperita decat prin suplimentare din preparate farmaceutice.

Acesti acizi grasi scad trigliceridele din sange, scad mortalitatea cardiovasculara (se indica in special in primele 3 luni dupa un infarct miocardic acut), au efect antiaritmic, scad incidenta accidentelor vasculare cerebrale, au efect benefic in diabet (in special in neuropatia diabetica si in cazul asocierii bolilor cardiovasculare).

Exista si studii ce demonstreaza faptul ca acizii grasi omega 3  scad riscul de nastere prematura (se recomanda femeilor cu avorturi repetate), cresc acuitatea vizuala la copii, scad riscul aparitiei astmului bronsic la copii, scad riscul aparitiei bolilor psihice si au efect benefic in poliartrita reumatoida si in bolile inflamatorii intestinale – insa dovezile aduse de aceste studii sunt inca insuficiente pentru a se putea recomanda in mod uzual administrarea lor in aceste afectiuni.

Este limpede ca acizii omega 3 polinesaturati au efecte benefice atat terapeutice, cat si preventive, cea mai logica fiind recomandarea includerii a cel putin doua mese de peste pe saptamana, asocierea de preparate farmaceutice continand acizi grasi omega 3 fiind mai prudent sa fie facuta de medici.

0 Comentarii

Lasa un raspuns

Your email address will not be published.

#

Programari

Cardiologie si alte specialitati medicale:

0264 446 566 / 0723 270 676

Cardiologie interventionala:

0371 350 647