Consultatii de specialitate: 0264-4465660723-270676 Cardiologie Interventionala: 0371-350.647

Aritmiile – simptome, diagnostic, monitorizare

Aritmiile

Simptome

Aproape fiecare dintre noi a simtit ocazional palpitatii, senzatia de “fluturare” in piept sau senzatia ca inima “sare o bataie” . Acestea pot fi manifestarile unei aritmii, adica  a unui ritm cardiac neregulat.

 

Nu intrati in panica daca aveti aceste manifestari – aritmiile sunt extrem de frecvente si, in cea mai mare parte, nu sunt periculoase, in special daca sunteti tanar. Ocazional insa, anumite aritmii sunt potential periculoase si necesita identificarea si tratamentul lor specific.

 

Aritmiile pot produce diferite manifestari  unele fiind abia perceptibile ( palpitatii, senzatia ca inima “sare o bataie”, perceperea exagerata a activitatii inimii, senzatia de gol in piept), altele intense.

 

Cand aritmiile au o durata prelungita, ele pot afecta functionarea corecta a inimii si pot aparea simptome mai severe : oboseala, ameteala, tulburari de echilibru, dificultati de respiratie, dureri in piept, sincopa sau chiar deces.

 

Diagnostic

In evaluarea unei aritmii trebuie efectuate anumite investigatii cardiologice.

  • Electrocardiograma ( EKG) – este investigatia initiala obligatorie in diagnosticul unei aritmii. Evalueaza timpul necesar propagarii impulsului electric de-a lungul sistemului electric al inimii. Avand in vedere natura aleatorie si deseori paroxistica a aritmiilor, un EKG normal nu exclude o aritmie semnificativa
  • Ecocardiografia – evalueaza , cu ajutorul ultrasunetelor, structura si functia inimii ( marimea, functia valvelor, grosimea si integritatea peretilor etc). Aritmiile au tendinta de a fi mai severe in cazul existentei unei boli cardiace structurale semnificative. O inima structural sanatoasa nu exclude existenta unor aritmii, insa acestea nu sunt decat rareori severe si cu potential amenintator de viata.
  • Testul de efort – se foloseste pentru decelarea unor aritmii declansate de efort sau pentru stabilirea nivelului recomandat de efort fizic pentru anumiti pacienti cu boli cardiovasculare. Lipsa aparitiei aritmiilor la efort sau disparitia lor la efort are prognostic bun.
  • Monitorizarea Holter EKG ( pe 24/ 48 h) efectueaza EKGul in mod continuu timp de 24 /48 ore ( in cazuri speciale se poate efectua si pe o perioada mai indelungata), cu ajutorul unui recorder portabil alimentat de un acumulator. Recorderul este atasat de pieptul pacientului prin intermediul unor cabluri conectate la electrozi de monitorizare lipiti de torace. Prezinta avantajul inregistrarii EKG pe o perioada mai lunga de timp, inclusiv in cursul desfasurarii activitatilor obisnuite ale pacientilor.
  • Ale investigatii cardiologice – tilt testul ( testul mesei inclinate – este mai rar folosit, in cazuri specifice de sincope, si evalueaza variatia pulsului si tensiunii arteriale la schimbarea pozitiei) si studiul electrofiziologic ( este o investigatie invaziva, efectuata in anestezie locala, care evalueaza caile electrice ce propaga aritmiile sau locusurile de declansare a acestora, manevra putand fi urmata de proceduri terapeutice de ablatie a focarului/caii aritmice)

 

 

Preventie si tratament

            Cel mai frecvent aritmiile nu sunt periculoase si nu necesita tratament specific antiaritmic.

Scopurile tratamentului, daca acesta este necesar, sunt de restabilire a ritmului normal al inimii, de a controla ritmul prea ridicat al inimii, de prevenire a formarii cheagurilor de sange a inimii si de a trata boala cardiaca specifica ce a produs aceste aritmii.

Medicamentele trebuie luate exact in modul prescris de medicul cardiolog. Tratamentul nu se opreste decat in momentul in care medicul curant va face in mod specific aceasta recomandare.  In cazul aparitiei unor efecte adverse, medicul trebuie anuntat cat de rapid, el fiind cel care va decide atitudinea terapeutica ulterioara.In cazul in care folositi si alte medicamente, inclusiv naturiste sau ceaiuri medicinale, ar trebui sa va anuntati medicul, avand in vedere potentialele interactiuni.

Sunt de evitat substante care pot declansa sau agrava aritmiile: alcoolul, tutunul, excesul de cafea/ ceai negru/ ceai verde, bauturi energizante, medicamente folosite in caz de raceala , antidepresivele, droguri si substante etnobotanice etc

Tratamentul interventional se aplica in anumite cazuri specifice de aritmii, poate rezolva complet aritmia,  poate scadea necesarul de medicamente antiaritmice sau aceste medicamente  pot fi complet intrerupte.

Efortul fizic,  in marea majoritate a cazurilor,  este permis si practicarea lui regulata scade riscul aparitiei aritmiilor. Testul de efort poate evidentia comportamentul aritmiilor la efort si pe baza lui se poate stabili si nivelul permis de efort fizic. Exista insa anumite boli cardiace si anumite aritmii a caror prezenta contraindica efortul fizic.

Automonitorizarea pulsului este importanta atat pentru evidentierea aritmiilor,  cat si pentru eficienta sau surprinderea efectelor adverse ale tratamentului antiaritmic – pulsul poate fi monitorizat cu ajutorul tensiometrelor electronice ( care monitorizeaza nu doar tensiunea arteriala ci si pulsul) sau prin palparea lui la nivelul incheieturii mainii sau la baza gatului.Daca se intampla sa simtiti palpitatii si aveti la indemana un tensiometru electronic, nu ezitati sa-l folositi pentru a afla cu ( relativa) exactitate la ce valori ajunge pulsul, aceasta fiind o informatie importanta pentru medicul cardiolog.

Controlul factorilor de risc – scaderea tensiunii arteriale, scaderea colesterolului seric ( daca acesta este crescut), scaderea ponderala sunt toate elemente importante de prevenire a bolilor cardiovasculare si, implicit, a complicatiilor aritmice ale acestora.

0 Comentarii

Lasa un raspuns

Your email address will not be published.

#

Programari

Cardiologie si alte specialitati medicale:

0264 446 566 / 0723 270 676

Cardiologie interventionala:

0371 350 647