Consultatii de specialitate: 0264-4465660723-270676 Cardiologie Interventionala: 0371-350.647

Coronarografia

Ce este coronarografia?

Coronarografia este procedura de vizualizare sub control radiologic a circulatiei in vasele de sange ale inimii (artere coronare), cu scopul de a decela eventuale anomalii (ingustari) si de a interveni prin dilatarea/desfundarea vasului ingustat.

Investigatia foloseste razele X si o substanta de contrast (cel mai frecvent pe baza de iod) pentru a vizualiza arterele coronare.

 

Cand este necesara coronarografia?

•  Durere toracica prelungita de cauza cardiaca – angina pectorala/ infarct miocardic

•  Sincopa (pierderea cunostintei) la un pacient cu factori de risc cardiovascular

•  Electrocardiograma de repaus sau de efort anormala (modificari cu semnificatie de cardiopatie ischemica)

•  Inaintea unei operatii de inlocuire a unei valve cardiace la pacientii cu factori de risc cardiovascular sau cu dureri cu caracter de angina pectorala

 

Cum se desfasoara coronarografia?

Investigatia este efectuata de un medic cardiolog specializat in cardiologie interventionala, intr-o sala speciala, in conditii sterile si sub anestezie locala. Pacientul este monitorizat permanent din punct de vedere al ritmului cardiac si a tensiunii arteriale.

Se dezinfecteaza locul de abord (incheietura mainii sau radacina coapsei), se efectueaza anestezie locala si se introduce un cateter in artera radiala sau femurala. Cateterul este ulterior avansat progresiv pana ajunge la radacina arterelor coronare, moment in care se va injecta substanta de contrast si se va vedea circulatia arteriala a inimii.

In cazul in care se constata o ingustare a unuia sau mai multor vase de sange, se efectueaza angioplastia coronariana (dilatarea vasului ingustat) cu balon special si/sau cu un stent (mica proteza vasculara ce mentine vasul permeabil)

Intreaga interventie dureaza 30 min – 1 ora.

 

Pregatirea inaintea coronarografiei

•  Analize necesare pentru ziua interventiei: coagulograma (INR, TQ, AP), hemoleucograma, ionograma serica, glicemie a jeun, uree, creatinina serica

•  Nu mancati si nu beti nimic cu 6 ore inaintea investigatiei

•  Intrebati medicul in privinta medicatiei, existand anumite medicamente ce trebuie intrerupte cu cateva zile inainte sau in ziua interventiei

•  Anuntati medicul daca sunteti alergic la iod sau la anumite medicamente

•  Anuntati medicul daca sunteti/ exista posibilitatea sa fiti insarcinata

 

Dupa coronarografie

Dupa terminarea investigatiei se scoate cateterul si, la locul de intepatura a arterei radiale sau femurale se comprima vasul si se fixeaza un pansament compresiv ce se pastreaza 24 ore.

Pacientul ramane sub supravegherea asistentei/ medicului cateva ore dupa interventie, cu monitorizarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale.

In cazul in care interventia se realizeaza prin abord femural (la radacina coapsei) este necesara imobilizarea la pat pentru cateva ore.  In cazul abordului radial (la incheietura mainii) imobilizarea nu este necesara.

Dupa investigatie este indicat un aport lichidian de 1.5-2 l pentru eliminarea substantei de contrast.

Medicul sau asistenta trebuie informati imediat daca apar febra sau durerea toracica, durere sau tumefierea zonei inghinale sau a piciorului!

0 Comentarii

Lasa un raspuns

Your email address will not be published.

#

Programari

Cardiologie si alte specialitati medicale:

0264 446 566 / 0723 270 676

Cardiologie interventionala:

0371 350 647