Consultatii de specialitate: 0264-4465660723-270676 Cardiologie Interventionala: 0371-350.647

Femeile și bolile cardiovasculare

Marea majoritate a femeilor percep cancerul de san ca fiind principalul lor motiv de ingrijorare. De fapt, infactul miocardic, accidentul vascular cerebral si bolile cardiovasculare in general sunt responsabile de un numar dublu de decese fata de mortalitatea tuturor formelor de cancer la un loc.

Manifestarile bolilor cardiovasculare, si in special ale cardiopatiei ischemice, sunt mult mai atipice la femei decat la barbati, astfel incat diagnosticul unor afectiuni cardiace grave, cum este infarctul miocardic, este mult mai dificil si deseori mai tardiv la femei fata de barbati.

De aceea este important ca femeile sa stie care sunt principalele manifestari ale unei astfel de boli – “semnalele de alarma” clasice sunt durerea si apasarea in piept si in brate si dificultatile de respiratie, insa exista si semnale mai discrete ca senzatia de oboseala, greata si ameteala de care prea putine femei sunt constiente.

Bineinteles ca nu fiecare episod de ameteala, greata si oboseala inseamna infarct insa exista o categorie de femei cu risc cardiac inalt care ar trebui sa cunoasca si aceste semne mai discrete de boala cardiaca. Riscul cardiovascular este mai mare la femeile mai in varsta (in special dupa menopauza), cu antecedente de boli cardiovasculare in familie, cele obeze, sedentare, fumatoare, hipertensive, cu diabet sau cu valori crescute ale colesterolului in sange.

Medicii ar trebui sa-si informeze pacientele despre factorii lor de risc cardiovascular si sa risipeasca mitul ca bolile cardiace sunt “boli masculine” care nu afecteaza si femeile.

0 Comentarii

Lasa un raspuns

Your email address will not be published.

#

Programari

Cardiologie si alte specialitati medicale:

0264 446 566 / 0723 270 676

Cardiologie interventionala:

0371 350 647