Consultatii de specialitate: 0264-4465660723-270676 Cardiologie Interventionala: 0371-350.647

Hipertensiunea arteriala

Ce este tensiunea arteriala  (TA) ?

Datorita actiunii inimii, sangele curge prin artere cu o anumita presiune, cand inima se contracta impinge sangele in artere si presiunea urca pana la un nivel maxim, este tensiunea sistolica (tensiunea mare). Cand inima se relaxeaza, tensiunea scade la un nivel minim, este tensiunea diastolica (tensiunea mica).
Ce este Hipertensiunea arteriala ?

Vorbim de Hipertensiune Arteriala ( HTA), atunci cand TA este in permanenta crescuta, la valori peste 140/90mmHg. Acest diagnostic este pus de medic, care constata valori ale TA crescute la masuratori repetate. Tensiunea arteriala se masoara in milimetrii coloana de mercur ( mmHg).

Tensiunea arteriala normala este considerata clasic ca fiind sub 120/ 80mmHg. O TA intre

120/ 80- 140/90mmHg este o pre- Hipertensiune si poate fi asociata cu un risc mai crescut de boala cardiaca si accident vascular cerebral  ( AVC).
Consecintele HTA

Chiar daca hipertensiunea nu doare, ea  poate duce la complicatii cardiace, vasculare, renale, oftalmologice si cerebrovasculare.  Este principalul factor de risc in aparitia accidentului vascular cerebral.


Cum se masoara TA ?

Aparatul care masoara TA se numeste tensiometru, acesta poate fi clasic –  cu mercur sau aneroid folosit de medic sau asistenta, care necesita si un stetoscop, si aparatele electronice – usor de utilizat de pacient la domiciliu. TA se masoara in pozitie sezanda, dupa 3-5  de minute de repaus, cu bratul ridicat la nivelul inimii si se fac 2 masuratori la interval de 1-2 minute.

De ce valorile TA nu sunt niciodata la fel ?

Valorile TA variaza in functie de activitatile cotidiene, ea creste temporar in timpul unui efort fizic, a unui stres emotional, in durere  etc.  Si scade in repaus si in timpul somnului. Aceste variatii ale TA nu traduc neaparat o boala, o crestere de scurta durata a TA nu corespunde obligatoriu  unei HTA. Vorbim de HTA, cand valorile  TA sunt permanent crescute si este nevoie ca medicul sa confirme diagnosticul.

De asemenea, TA poate scadea in timpul verii din cauza vasodilatatiei produsa de caldura si a alimentatiei cu continut mai redus de sare ,  multi pacienti avand nevoie de o reducere a dozelor tratamentului antihipertensiv.

 

Ce inseamna o HTA corect tratata ?

O TA corect tratata inseamna o TA masurata in cabinetul medicului  sub 140/ 90mmHg ( TA tinta),  aceste limite pot fi mai scazute la pacientii care asociaza alte boli ( diabet zaharat, insuficienta renala).

Persoanelor cu HTA li se recomanda sa renunte la fumat, sa reduca consumul de sare, sa scada in greutate  si sa faca efort fizic zilnic. Scopul tratamentului medicamentos al HTA este sa aduca TA la valorile TA tinta ( sub 140/ 90mmHg), pentru a reduce riscul de boala cardiovasculara.

 

dr Camelia Blanaru

medic specialist cardiolog

 

 

 

0 Comentarii

Lasa un raspuns

Your email address will not be published.

#

Programari

Cardiologie si alte specialitati medicale:

0264 446 566 / 0723 270 676

Cardiologie interventionala:

0371 350 647