Consultatii de specialitate: 0264-4465660723-270676 Cardiologie Interventionala: 0371-350.647

NOU – Evaluare in vederea chirurgiei obezitatii

Incepand cu ianuarie 2013, Cardioteam ofera consultatii integrate in vederea tratamentului chirurgical al obezitatii,  prin cooptarea dr. Sever Ionescu, medic primar chirurg specializat in chirurgie laparoscopica.

Obezitatea este o boala. De fapt, obezitatea inseamna mai multe boli – diabet zaharat, hipertensiune, cardiopatie ischemica, dislipidemie, accident vascular cerebral, artroze, apnee in somn, reflux gastroesofagian… si lista poate continua.

Obezitate?

Obezitatea reprezinta un exces de grasime in organism. In mod normal, procentul de grasime este de 15-20% pentru barbatii sanatosi si de 25-30% in cazul femeilor.

Clasic, se utilizeaza in definirea obezitatii indicele de masa corporala (IMC) definit ca greutatea (kg)/ inaltimea  2(m). Valori ale IMC mai mari de 25 kg/mp definesc supragreutatea, iar valori mai mari de 30 kg/mp definesc obezitatea,  valorile peste 40 kg/mp fiind caracteristice obezitatii severe.

Cine e de vina?

Cauzele sunt multiple si complexe, fiind mai degraba o asociere de factori genetici si hormonali cu factori psihici, obiceiuri alimentare nesanatoase si inactivitate fizica. In rare cazuri, e posibil ca obezitatea sa fie manifestarea altor boli  (hipotiroidism, sindrom Cushing, sindroame genetice) sau consecinta administrarii unor medicamente.

Tratament?

Vorbim de tratament in momentul in care pacientul ajunge sa se adreseze medicului in vederea scaderii in greutate.

Primul pas este inrolarea pacientului intr-un program de scadere ponderala ceea ce inseamna dieta si cresterea nivelului de activitate fizica. Majoritatea acestor programe au o etapa initiala (screening), programul propriu-zis de scadere ponderala si etapa de mentinere (dupa terminarea programului de scadere ponderala). Inainte de a inrola un pacient intr-un astfel de program trebuie stabilite, pe de o parte bolile asociate obezitatii care ar putea impune anumite restrictii legate de efortul fizic, de aportul alimentar si, pe de alta parte, trebuie stabilit ce asteptari are fiecare de la un astfel de program si cat de realiste/ posibile sunt aceste asteptari. Pacientul trebuie astfel sa fie consultat de o echipa medicala ce include medicul nutritionist, cardiologul, psihologul si gastroenterologul.

Medicamentele folosite in tratamentul obezitatii se impart in medicamente cu actiune centrala (determina stare de satietate prin efect asupra unor receptori din creier), medicamente ce actioneaza asupra absorbtiei alimentelor si medicamente ce cresc consumul energetic al organsmului. Marea majoritate a acestor medicamente au efecte adverse semnificative, motiv pentru care administrarea lor trebuie sa se faca strict la indicatia si sub monitorizarea medicului specialist.

Al treilea pas si, totodata, cel mai radical este tratamentul chirurgical al  obezitatii,  singura modalitate terapeutica asociata cu o scadere ponderala rapida si semnificativa. In prezent, chirurgia obezitatii este recomandata doar pacientilor cu IMC mai mare de 40 kg/mp si/sau celor ce au un exces ponderal mai mare de 45 kg fata de greutatea ideala. Pentru pacientii cu IMC de 35-40 kg/mp este necesara prezenta altor comorbiditati (afectiuni cardiovasculare, respiratorii, osteoarticulare, diabet zaharat etc) pentru a justifica asemenea interventii. Exista mai multe proceduri chirurgicale folosite in tratamentul obezitatii, cele mai cunoscute fiind inelul gastric, gastric sleeve si bypassul gastric, fiecare avand anumite indicatii, contraindicatii, avantaje si reactii adverse.

In decizia privind oportunitatea unei interventii chirurgicale si a tipului de interventie, este implicat chirurgul ce coopereaza cu gastroenterologul, cardiologul, nutritionistul si psihologul.

Incepand cu ianuarie 2013, dr. Sever Ionescu, medic primar chirurg, doctor in stiinte medicale,  in colaborare cu specialisti cardiologi, gastroenterologi, nutritionisti si psihologi ofera consultatii in regim de ambulator in vederea chirurgiei obezitatii, pentru acei pacienti care au epuizat toate mijloacele clasice de scadere ponderala si a caror sanatate fizica si psihica este grav afectata de obezitate.

0 Comentarii

Lasa un raspuns

Your email address will not be published.

#

Programari

Cardiologie si alte specialitati medicale:

0264 446 566 / 0723 270 676

Cardiologie interventionala:

0371 350 647