Consultatii de specialitate: 0264-4465660723-270676 Cardiologie Interventionala: 0371-350.647

Obezitatea la copii

Obezitatea este una din problemele care afecteaza un numar din ce in ce mai mare de copii in ultima perioada. 14% din copiii intre 2 si 5 ani, 19% din copii intre 6 si 11 ani si 17,5 % dintre cei intre 12 si 19 ani sunt obezi si marea majoritate a acestora, fara o conduita dietetica adecvata, vor deveni adulti obezi. Obezitatea creste riscul de diabet zaharat, hipertensiune arteriala sau boli hepatice si creeaza probleme emotionale si sociale, acestea fiind in crestere in randul copiilor.

 

Cauzele obezitatii

In aparitia obezitatii sunt implicati mai multi factori – atat cei genetici (dar genetica singura nu cauzeaza obezitate), cat si obiceiurile igienodietetice (excesul de alimente bogate in grasimi saturate, bauturi si alimente dulci, consumul de produse de fast food, anumite paternuri alimentare – mancatul cand nu ti-e foame, in fata televizorului/calculatorului), inactivitatea fizica. Desi exista anumite afectiuni medicale care cauzeaza obezitate, acestea sunt relativ rare, la fel de rare fiind si situatiile in care copiii sunt sub un anumit tratament care poate favoriza cresterea in greutate.

 

Diagnosticul obezitatii la copii

            Exista tabele ce definesc obezitatea in functie de varsta, sexul, inaltimea si greutatea copilului, marea majoritate a medicilor definind obezitatea in cazul unei greutati cu 20% mai mari decat greutatea medie a unui copil de acelasi sex, cu varsta si inaltime similara.

Masurarea procentului de grasime corporala este un bun marker al obezitatii, dar dificil de apreciat cu acuratete, necesitand un echipament special. Baietii cu peste 25%  si fetele cu peste 32% grasime corporala sunt considerati obezi.

Masurarea indicelui de masa corporala (greutatea exprimata in kg impartita la patratul inaltimii exprimat in metri) este indicele tipic de diagnosticare a obezitatii la adult, la copii neexistand un consens general in privinta utilizarii, insa un IMC de peste 30 kg/mp este acceptat ca fiind tipic pentru obezitate.

Masurarea circumferintei taliei este un alt marker, care se coreleaza cu riscul de diabet zaharat si de afectiuni cardiovasculare, valoarea comparandu-se cu valori existente in tabele – valorile de peste 90% din percentila pentru varsta si sex sunt considerate crescute.

 

Pentru prevenirea si combaterea obezitatii sunt necesare anumite masuri, simple dar deseori dificil de aplicat din cauza refuzului sau incapacitatii  parintilor de a recunoaste ca propriul lor copil este obez. Astfel de masuri sunt: masurarea periodica a inaltimii si greutatii copilului si calcularea indicelui de masa corporala (greutatea impartita la patratul inaltimii) care da masura gradului de obezitate, efort fizic zilnic de minim 60 de minute, limitarea consumului de bauturi dulci precum si  limitarea timpului petrecut in fata televizorului/calculatorului . De asemenea, se recomanda ca mesele sa fie luate impreuna cu parintii zilnic daca este posibil si consumul de produse de fast-food sa fie de maxim o data pe saptamana. La copiii cu greutate mai mare decat cea maxima admisa pentru varsta si inaltimea lor este recomandata si efectuarea unor analize – glicemia, probele hepatice si probele ce evalueaza functia rinichilor.

 

Cand trebuie cerut ajutorul unui pediatru/ nutritionist :

In cazul in care dupa 3-6 luni de schimbare a stilului de viata greutatea copilului este stationara sau in crestere.

In cazul in care personalul medical al scolii copilului si-a exprimat parerea ca acesta este supraponderal.

In cazul in care copilul si-a exprimat ingrijorarea ca este supraponderal si are dificultati in a tine pasul cu ceilalti copii la orele de  sport.

Daca se masoara valori TA ridicate, cu observatia ca valorile TA normale sunt mai mici la copii decat la adulti (Atentie: o valoare TA de 120/70 mmHg este considerata ridicata la copiii mai mici de 15 ani!)

0 Comentarii

Lasa un raspuns

Your email address will not be published.

#

Programari

Cardiologie si alte specialitati medicale:

0264 446 566 / 0723 270 676

Cardiologie interventionala:

0371 350 647