Consultatii de specialitate: 0264-4465660723-270676 Cardiologie Interventionala: 0371-350.647

Premiera la Cardioteam Cluj – prima implantare de stent bioresorbabil

CARDIOTEAM CLUJ devine primul centru medical privat din Transilvania unde se implanteaza stenturi bioresorbabile.
Stenturile reprezinta mici proteze vasculare ce mentin vasul de sange permeabil, implantarea unui stent fiind o procedura minim invaziva folosita frecvent in tratamentul interventional al cardiopatiei ischemice.
Primele stenturi folosite au fost stenturile metalice (BMS – bare metal stents) care au dezavantajul restenozarii lor in proportie de 25-30%. Ulterior s-au introdus stenturile farmacologic active (DES – drug eluting stents), care au incorporate substante ce impiedica blocarea stentului, procentul de restenoza fiind mult mai mic fata de stenturile metalice.

Implantarea unui stent este asociata obligatoriu cu administrarea de medicamente antiagregante (care subtiaza sangele), pe termen mai lung sau mai scurt in functie de tipul de stent si de afectiunea pentru care s-a indicat revascularizarea miocardica.
Stenturile bioresorbabile au eficienta similara cu cea a stenturilor farmacologic active. Ele se dizolva si dispar de la nivelul vasului de sange in aproximativ 2 ani, nefiind necesara administrarea pe termen lung de medicatie antiagreganta, motiv pentru care sunt indicate in special la persoanele tinere, fara calcificari ale vaselor coronariene. Vasul de sange la nivelul caruia s-a implantat stentul isi pastreaza functia de vasodilatatie/ vasoconstrictie normala, fara a avea risc de tromboza tardiva. Exista de asemenea si alte avantaje ale unui stent bioresorbabil – posibilitatea efectuarii ulterioare de RMN (contraindicata in cazul stenturilor metalice), viitoarele interventii de revascularizare miocardica sunt mai facile, nefiind impiedicate de existenta unui implant permanent, posibilitatea folosirii lor in arteriopatii periferice in zone in care pana acum nu era indicata folosirea stenturilor, precum si utilizarea lor in cazul unei anatomii coronariene mai dificile.
Procedura de implantare a unui stent bioresorbabil este identica cu implantarea celorlaltor tipuri de stenturi. Dispozitivele folosite sunt stenturile Absorb de la Abbot, sunt fabricate de polilactida, un material ce se dizolva in mod natural la nivelul organismului, care contine si elibereaza everolimus, o substanta ce impiedica stenozarea stentului.
Interventiile sunt efectuate de dr. Stefan Mot, medic primar cardiolog la Institutul Inimii Niculae Stancioiu Cluj- Napoca, cu competenta in cardiologie invaziva si interventionala.

0 Comentarii

Lasa un raspuns

Your email address will not be published.

#

Programari

Cardiologie si alte specialitati medicale:

0264 446 566 / 0723 270 676

Cardiologie interventionala:

0371 350 647