Consultatii de specialitate: 0264-4465660723-270676 Cardiologie Interventionala: 0371-350.647

Stenturile – intrebari si raspunsuri

Ce fel de stent am nevoie – stent metalic sau stent farmacologic activ?

Discutati acest lucru cu medicul cardiolog care va decide in functie de bolile si tratamentele asociate ce stent este mai potrivit. Sunt situatii in care este de preferat un stent special (activ farmacologic – impregnat cu o substanta care impiedica “infundarea stentului”) si exista situatii in care se prefera un stent metalic obisnuit.

 

Cat timp voi avea stentul?

Stenturile sunt permanente, fiind astfel construite incat sa ramana in interiorul arterelor coronare pentru a le mentine patenta.

 

Voi simti stentul?

Nu, stentul nu poate fi simtit (desi este de asteptat sa va simtiti mai bine prin disparitia durerilor in piept si a oboselii la efort).

 

Stentul se poate misca si poate migra de la locul lui?

Dupa ce stentul este pozitionat si deschis el se va fixa in acel loc si nu se va misca.

 

Am voie sa fac anumite investigatii radiologice cum sunt RMN (rezonanta magnetica nucleara), CT (tomografie computerizata), radiografie toracica, scintigrafie?

Inainte de orice astfel de investigatie anuntati medicul radiolog ca aveti implantat un stent. CT, radiografia, mamografia, scintigrafia sunt considerate sigure, insa in cazul RMN-ului situatia este mai complicata – anumite stenturi nu permit efectuarea RMN, altele permit cu anumite restrictii legate de intensitatea campului magnetic. Intrebati medicul cardiolog daca stentul implantat permite efectuarea in siguranta a RMN-ului.

 

Pot avea probleme cu detectoarele de metale din aeroporturi sau cu alarmele antifurt din supermarketuri?

Nu, stentul nu va activa aceste alarme si ele nu vor afecta stentul.

 

Cat timp va trebui sa iau tratamentul pentru stent/cardiopatie ischemica?

Cel mai important lucru pentru prevenirea blocarii stentului este sa va luati medicatia prescrisa de medicul cardiolog. NU intrerupeti tratamentul decat cand vi se spune acest lucru in mod explicit de catre medicul cardiolog, chiar daca va simtiti bine. Daca aveti un stent farmacologic activ, medicatia speciala va trebui luata o perioada mai lunga de timp fata de un stent metalic, de obicei cel putin 1 an.

 

Voi mai simti dureri in piept dupa implantarea de stent?

Este posibil ca durerile in piept sa reapara la anumite intervale de timp dupa implantarea de stent, fie prin ingustarea/ blocarea arterei dilatate prin stent, fie prin aparitia unui nou blocaj pe un alt vas coronarian. In cazul reaparitiei durerilor in piept trebuie sa va prezentati imediat la medicul cardiolog.

 

Cum imi dau seama daca vasele coronare se ingusteaza din nou?        

Desi aveti un stent implantat, vasele coronare se pot ingusta din nou (fie la locul implantarii stentului, fie intr-un alt vas), in functie de tipul de stent, aderenta dvs la tratament si de factorii de risc (fumat, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, dislipidemie). In acest caz veti simti dureri in piept sau lipsa de aer in special la efort,  asemanatoare cu cele de dinaintea implantarii stentului, si va trebui sa luati legatura imediat cu medicul  cardiolog

0 Comentarii

Lasa un raspuns

Your email address will not be published.

#

Programari

Cardiologie si alte specialitati medicale:

0264 446 566 / 0723 270 676

Cardiologie interventionala:

0371 350 647