Consultatii de specialitate: 0264-4465660723-270676 Cardiologie Interventionala: 0371-350.647

Testarea de efort în cardiologie

Testul de efort efectuat cu monitorizare EKG este una din principalele metode de diagnostic si de apreciere a prognosticului bolilor cardiovasculare, in special a cardiopatiei ischemice, dar si a aritmiilor, a bolilor valvulare cardiace si a arteriopatiilor.

 

Aparatura

Testul de efort se poate realiza la bicicleta (cicloergometru) sau la covor rulant, alegerea facandu-se individualizat, in functie de bolile asociate, varsta si capacitatea de cooperare a fiecarui pacient. In principal, in masura in care ambele metode sunt disponibile, se prefera evaluarea la covor rulant, cea la cicloergometru fiind rezervata persoanelor in varsta, cu tulburari de echilibru sau boli articulare.

 

Recomandari

Inaintea efectuarii testului de efort se recomanda evitarea unor eforturi fizice intense, a consumului de cafea si a fumatului cu cel putin 3 ore inainte.

In functie de indicatia pentru care se efectueaza testul de efort, este preferabil ca anumite medicamente cardiologice sa nu se administreze in ziua efectuarii probei – intrebati medicul cardiolog curant in privinta medicatiei din ziua testului de efort!

Pacientul trebuie sa poarte haine lejere si incaltaminte comoda, cu talpa plata.

 

Tehnica

Pacientul este conectat la aparat prin intermediul unor cabluri sau bluetooth,  care permit monitorizarea permanenta a activitatii electrice a inimii. Se masoara tensiunea arteriala la inceputul probei, ulterior la intervale de cate 3 minute.

In cazul covorului rulant, protocolul standard presupune etape succesive de cate 3 minute, in fiecare etapa schimbandu-se viteza si inclinatia covorului.

Testul la cicloergometru se efectueaza de asemenea etapizat, dificultatea pedalarii crescand treptat, fiind necesara o rata de pedalare de 60-80 rpm(rotatii pe minut).

Testul se opreste la initiativa medicului cardiolog care asista testul sau la dorinta pacientului.

Dupa efectuarea probei de efort pacientul va mai fi monitorizat cel putin 6 minute sau pana la revenirea tensiunii arteriale si a electrocardiogramei la normal.

 

Rezultatul

In urma efectuarii testului de efort se stabileste daca exista sau nu ingustarea vaselor de sange de la inima (cardiopatie ischemica), daca exista aritmii agravate sau declansate de efort sau daca o boala valvulara este semnificativa si responsabila de simptomele pacientului.

In functie de rezultatul testului de efort se stabileste conduita terapeutica si diagnostica ulterioara precum si necesitatea unor investigatii suplimentare complexe.

0 Comentarii

Lasa un raspuns

Your email address will not be published.

#

Programari

Cardiologie si alte specialitati medicale:

0264 446 566 / 0723 270 676

Cardiologie interventionala:

0371 350 647