Consultatii de specialitate: 0264-4465660723-270676 Cardiologie Interventionala: 0371-350.647

Tromboza venoasa profunda

Ce este tromboza venoasa?

Formarea unui tromb (cheag de sange) in interiorul unei vene superficiale sau profunde. Embolia pulmonara este desprinderea trombului de la nivelul venei si migrarea acestuia prin sistemul circulator pana la nivelul plamanilor.
Cel mai frecvent tip de tromboza venoasa este tromboza venoasa profunda la nivelul membrelor inferioare, cand cheagul de sange obstrueaza complet sau partial venele mari, profunde de la nivelul picioarelor. Pacientii cu tromboza venoasa profunda, in special cu tromboza inalta, au risc de embolie pulmonara care este o afectiune cu risc vital major.

 

Factori de risc
Cei mai importanti factori de risc predispozanti sau de expunere sunt:
• Sarcina si lauzia
• Obezitatea
• Varsta>60 ani
• Terapia hormonala cu estrogeni (contraceptive orale, substitutia hormonala postmenopauza)
• Antecedente personale sau familiale de tromoboze venoase
• Imobilizarea prelungita – postoperatorie, in paralizii de membre inferioare
• Prezenta varicelor
• Interventiile chirurgicale
• Tumorile active si chimioterapia
• Infectii severe
• Trombofiliile
• Calatoriile cu avionul – in special cele cu durata lunga
• Traumatismele – accidente de schi, caderi, accidente de masina etc

 

Cum se manifesta?
Durerea, umflarea si inrosirea membrului inferior afectat sunt cele mai frecvente semnale de alarma ce ridica suspiciunea unei tromboze, in special la cei care au factori de risc prezenti. Subfebrilitatile, dificultatile de respiratie, starea de rau inexplicabil, pulsul si respiratia mai rapide sunt manifestari mai putin frecvente, care de obicei se asociaza cu complicatiile trombozei venoase (embolia pulmonara).

 

Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul se stabileste coroborand factorii de risc, simptomatologia si investigatiile imagistice.
Un rol important in diagnosticarea trombozei venoase are ecografia Doppler venoasa – o investigatie noninvaziva relativ simpla, ce stabileste permeabilitatea venei, localizeaza trombul si extinderea acestuia.
Tomografia computerizata a arterelor pulmonare este necesara mai rar, pentru diagnosticul complicatiilor, respectiv diagnosticul trombemboliei pulmonare.

 

Care este tratamentul?
In marea majoritate a cazurilor de tromboza venoasa profunda este necesar tratamentul injectabil cu heparina pentru cateva zile (cu administrare subcutanata sau intravenoasa, in functie de greutatea corporala), asociat cu tratament anticoagulant oral pentru minim 3 luni. Tratamentul se poate face ambulator sau in spital, in functie de gravitate si de protoculul de terapie cu heparina.
Exista situatii in care terapia cu heparina este mai indelungata – tromboza asociata cancerului, sau in care terapia anticoagulanta orala este mai indelungata (trombofilii, tromboze recidivante).
Asociat tratamentului anticoagulat benefica este folosirea ciorapilor antitrombotici, ce ofera o compresie gradata ce favorizeaza circulatia sangelui si reduc edemul.

Evolutia si raspunsul la tratament este legata de doi factori – rapiditatea stabilirii diagnosticului (cu cat mai repede se stabileste diagnosticul si se initiaza tratamentul, cu atat trombul se va resorbi mai repede) si substratul aparitiei trombozei – la cei care au factori de risc ca neoplasmele sau trombofiile riscul repetarii este mare si raspunsul la traatament este mai lent

0 Comentarii

Lasa un raspuns

Your email address will not be published.

#

Programari

Cardiologie si alte specialitati medicale:

0264 446 566 / 0723 270 676

Cardiologie interventionala:

0371 350 647